Fysioterapi / Thermografi

Thermografi

vi tilbyder thermografisk undersøgelse af din hest eller hund i forbindelse med fysisk terapi.
 
Inden vi kan gå i gang med at afhjælpe eventuelle fysiske udfordringer, er det vigtigt at forholde os konkret til hvilke ubalancer der er i kroppen. Dette gøres normalt gennem en kombination af ganganalyse, bevægelsestest og palpation (undersøgelse med fingrene). Det er dog ikke alt der viser sig ved de gængse metoder.
I nogle tilfælde er der brug for røngten eller scanning, inden vi med sikkerhed ved hvad der er galt. I andre tilfælde kan thermografi være med til at afgøre hvad der er galt, samt afsløre noget, som vi ikke nødvendigvis kan se på gang eller mærke med fingrene.
 
Thermografi er en relativ ny teknologi, hvor vi kan tage et billede af dyret med et specielt varmefølsomt kamera. Varmeudsving omkring led, muskler eller bestemt områder kan indikere, at noget ikke er som det skal være. Eksempelvis indikerer forhøjet temperatur ofte inflammation (irritation) omkring hvirvler, led eller muskler, mens lav temperatur kan indikere begrænset cirkualtion. Temperaturerne er illustreret gennem farver.
 
Eksempler på thermografiske billeder:
 
Dette billede af et sæt forben afslører mere varme i det ene ben end i det andet. Vi ved ikke med sikkerhed hvorfor dette forholder sig sådan, men det fortæller at hesten ikke bruger sine forben ens, og at dette kan være årsag til hestens rygproblemer.
Hesten er ren i bøjeprøve, og før billedet havde vi ingen mistanke om betydelige problemer i forbenene.
Billedet giver anledning til yderligere undersøgelse/behandling med fokus på forben, som vi ellers ikke ville have inddraget i undersøgelse/behandling.
 
 
 
 
 
Et sæt forben som bruges ens, viser ikke nogen temperaturforskel fra det ene til det andet:
 
 
 
Dette billede viser øget temperatur omkring hestens lændehvivler. I dette tilfælde bekræfter det, at det er dette område vi kan koncentrere os om, for at udrede årsagen til hestens stive bevægemønster:
 
 
 
 
Dette billede viser en mindre assymetri i måden hesten bruger sin brystmuskulatur på. Dette viste sig at være årsagen til, at hesten spænder meget i ryggen og viser tydeligt ubehag ved ridning. I dette tilfælde var løsningen simpel - massage af brystmukulatur og sko på forbenene. Skoene gjorde, at hesten begyndte at bevæge sin forpart mere symmetrisk og rygspændingerne med tilhørende symptomer forsvandt hurtigt.
Igen viste thermografien noget, som vi ikke umiddelbart kunne finde uden:
 
 
 
På dette billede ser vi igen irritation omkring både ryghvirvler og lændehvivler. Ud for lændrehvivlerne, er den forhøjede temperatur assymetrisk. Dette indikerer at en eller flere lændehvivler sidder skævt.
 
 
 
Ud over at bruge thermogafien i forbindelse med undersøgelser, kan det også bruges til at følge et behandlings- eller genoptrænningsforløb. Eksempelvis har en hest en skade i ryggen - vi går i gang med at løse problemet og tager et billede af skaden en gang om ugen i forbindelse med behandling. Vi kan således følge udviklingen, og på den måde vurdere effekten af behandlingen, samt få indikationer om hvorvidt noget kan gøres anderledes.
 
Center For Dyreterapi | Kringelhøjvej 12, 9850 Hirtshals  | Tlf.: 31 20 35 20 | bettina@dyreterapi.dk